11
maj

Outinens Potatis

R.Automatic fick det hedersamma uppdraget att leverera styrning till Outinens Potatis nya produktionslinje.
Det innebär – förutom en anpassning till de äldre systemen, som vi också till stor del varit involverade i – nya styrningar till bansystem, till NIKOs pastöriseringsmaskin, samt sist men absolut inte minst, ett nytt robotplocksystem med ABB-robotar monterade på egentillverkade åk direkt efter kyldelen av kokeriet.
Ett visionsystem från Matrox på svepande släde, lokaliserar varje enskild förpackning och skickar koordinaterna till en överordnad PLC. PLCn håller reda på koordinaterna samt förflyttningen utanför kamerans synfält.
Lämplig förpacknings/ars placering utmed robotarnas åkbana, skickas till robot för plock. Plockverktygen är också de egentillverkade. Förpackningarna kontrolleras, räknas ( och inom kort: kontrollvägs ) läggs i förvalda backar som, när fulla, skickas iväg på transportbanor till en palleteringsrobot som staplar backar från 2 banor (koklinjer) på 4 pallar.
Systemen är gjorda i alla IEC 61131-3 programmeringsspråk utom IL och vi har använt ABBs Rapid, Beckhoffs Twincat2 och 3, samt Matrox Design Assistent.